Digital
Marketing

اندیشه ی نو طرح نو




استراتژی دیجیتال مارکتینگ - 10 گام اصلی

دسته بندی: بازاریابی و تبلیغات
استراتژی دیجیتال مارکتینگ - 10 گام اصلی

استراتژی یا راهبرد
نحوه رسیدن به اهداف با بکارگیری تاکتیک ها یک استراتژی اجرا می گردد.

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی آنلاین: مجموعه فعالیت‌ها و اقداماتی است  که در جهت افزایش آگاهی ، بهبود برند ، فروش بیشتر و بازاریابی در فضای آنلاین انجام می‌گیرد.

استراتژی دیجیتال مارکتینگ مجموعه‌ اقداماتی است که کمک می‌کند به اهدافتان دستیابی و حضوری موٍثر در فضای مجازی یا آنلاین داشته باشید

استراتژی دیجیتال مارکتینگ در موفقیت پروژه ها و کمپین های اینترنتی اهمیت بسیاری دارد.
 

10 گام اصلی در استراتژی دیجیتال مارکتینگ 

گام اول : اهداف و خواسته هایتان را از بازاریابی دیجیتال تعیین کنید

قبل از تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ، باید برای تعیین دقیق اهداف و خواسته ها زمان بگذارید. این روش یکی از ضروریات برای هدایت شما به سمت هدف و کسب موفقیت، خصوصا در دستیابی به اهداف سالانه کسب و کارند. این اهداف دارای ویژگی های زیر است. به عبارت دیگر، اهدافی را که دارای چنین مشخصاتی باشند اهداف S.M.A.R.T. می نامند.

  • هدف ها با مشخص و دقیق باشند : شفاف و دقیق تعریف شدن هدف باید به گونه ای باشد که برای هر کسی که دانش پایه ای از این پروژه داشته باشد قابل درک باشد.
  • قابل سنجش باشد : بتوان فهمید که آیا چنین مقدار و هدفی قابل دستیابی است یا خیر، چه میزان با تکمیل پروژه فاصله هست و چه زمانی می توان به اهداف دست یافت.
  • قابل دستیابی باشد : اهداف باید با ابزارها و آموزش هایی که در حال حاضر در دسترس است قابل دستیابی باشند.
  • واقع بینانه باشد : یعنی با زمان، منابع و دانشی که در حال حاضر در اختیار است دست یافتنی باشد.
  • محدوده زمانی مشخصی داشته باشد : نه آنقدر بازه زمانی کوتاهی در نظر گرفته شود که نتوان به درستی کار را به انجام رساند و نه آنقدر زمان زیادی اختصاص داده شود که عملکرد تحت تاثیر قرار گیرد.

گام دوم : مشتریانتان را شناسایی کنید

یکی از بزرگترین اشتباهاتی که کسب و کارها مرتکب می شوند این است که مشتریانشان را به درستی نمی شناسند. هر کسی می تواند مشتری شما باشد. حداقل میزان مشتریان 1% جمعیت بازار هدف است.

اکثریت مشتریان تنها به دلیل اینکه شما به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم می توانید مشکلشان را حل کنید دنبال شما خواهند گشت. زمانی که مشتریان تان را میشناسید در واقع میخواهید راهکارهای عملی برای مشکلات آنان فراهم کنید و مهم تر اینکه طی این تعاملات نظر و رضایت آنان را جلب کنید. بدون شناخت مشتریان استراتژی دیجیتال مارکتینگ شما کامل نمی شود. در ادامه چهار روش عالی برای تعریف مخاطبان هدف به شما ارائه می دهیم.

مسائل و مشکلاتی که توانایی حلشان را دارید درک کنید

وقتی ایده خوبی از آنچه می توان به مشتریان ارائه داد داشته باشید باید بررسی کرد چه کسانی بیشتر با چنین مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند.

مثلا خودمان را مثال میزنم. تیم ما، تیم کوچکی از متخصصان حوزه دیجیتال مارکتینگ است که در زمینه مدیریت محتوا و بازاریابی شبکه های اجتماعی مهارت دارد. از آنجا که ما خدماتمان را با قیمت مناسبی ارائه می دهیم، می توانیم (در مقایسه با دیگر شرکت های دیجیتال مارکتینگ) چندین مدل محتلف خدمات بازاریابی و رویکرد به مشتریانمان ارائه کنیم. پس تحت چنین شرایطی کسب و کارهای کوچک تر و استارتاپ ها بازار هدف مناسبی برای ما تلقی می شوند.

 مشتری مورد نظرتان را تصویر کنید

آیا مشتری ایده آل خود را میشناسید؟ برای تهیه پرسونای مشتریان تان می توانید از یک متخصص بازاریابی کمک بگیرید. پرسونا در واقع مدلی از مشتری ایده آل کسب و کار شماست و تهیه پرسونا برای مشتریان احتمالی نیاز به اطلاعات دقیقی دارد. بخش های مختلفی که می توان مورد بررسی قرار داد عبارتند از:

  • نوع کسب و کار
  • حرفه ای که در آن فعالیت میکنند
  • مقدار پرداخت مشتریان
  • وضعیت تاهل

بخش دیگری که باید در تصویرسازی تان لحاظ کنید این است که بدانید چه کسی از ارزش ارائه شده نفع می برد.

در موردی که در بالا مثال زدیم، میدانیم که خدمات و راهکارهای ارائه شده از سوی ما به دلیل دارا بودن انعطاف پذیری بالا ( و بر اساس نیروی متخصص در اختیار ما)، بیش از همه برای استارتاپ ها و صاحبین کسب و کارهای کوچک و متوسط مناسب هستند.

 درباره بازارتان فکر کنید

این روزها به لطف ابزارهای ارتباطی دنیا بسیار کوچک شده است و دیگر انتخاب های افراد محدود به چند چیز نیست. در هر موقعیتی چندین انتخاب برای افراد وجود دارد. انتخاب های افراد از تماشای تلویزیون و خواندن مجله تا چیزهای دیگر می تواند باشد. به دلیل همین گزینه های مختلف که در هر لحظه پیش روی ما قرار دارد، اندیشیدن درباره مخاطب و بازار هدفمان در تهیه استراتژی دیجیتال مارکتینگ بسیار مهم است.

 

 

 کسب و کارتان را بررسی کنید

بسیاری از آژانس های دیجیتال مارکتینگ، طراحی وبسایت را یکی از کارهای کلیدی شرکتشان در نظر میگیرند. اما شرکت ما با دانستن دقیق مهارت های افرادی که در اختیار دارد خود را محدود به یک حوزه نمی کند. در هر کسب و کاری اگر از مهارت ها و تخصصهای تیم در اختیارتان آگاهی داشته باشید می توانید راهکار و پیشنهادهای بسیار جذاب تری به مخاطبانتان ارائه دهید.

هدف نهایی شما هم باید همین باشد. قرار نیست به هر قیمتی چیزی را ارزانتر از حد معمول و یا خارج از توانشان بفروشید.

گام سوم : رقبایتان را بشناسید

رقبایتان را تا چه اندازه میشناسید؟ این نیز یکی از موضوعاتی است که نباید دست کم گرفته شود زیرا یکی از مهم ترین گام ها در تهیه استراتژی محسوب می شود.

 رقبایی که باید بشناسید و مورد بررسی قرار دهید به سه دسته قسیم می شوند:

  • رقبای مستقیم
  • رقبای غیرمستقیم
  • شرکت های رقیب تازه وارد و یا تغییر مدیریت داده شده

شناخت رقبا به شما در تهیه استراتژی برای بازاریابی دیجیتال کمک می کند. اگر در یافتن و شناخت رقبایتان مشکل دارید اینطور به مساله نگاه کنید که اگر شما در این بازار نبودید چه کسی نیازهای مشتریانتان را تامین میکرد.

 

بخش های مختلف استراتژی دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال

 

گام چهارم: تخصیص وظایف به افراد تیم

دیجیتال مارکتینگ ابعاد مختلفی از بازاریابی آنلاین را شامل می شود:

همانطور که مشاهده میکنید دیجیتال مارکتینگ حوزه ای بسیار گسترده است و نمی توان نسخه جامعی که برای همه مناسب باشد ارائه کرد. تمامی راهکارها باید اختصاصی (تن دوخت) و متناسب با هر کسب و کار ارائه شوند.

زمانی که کسب و کارها اهداف و رویکرد بلندمدتی داشته باشند، حضور یک تیم دیجیتال مارکتینگ ضروری می شود. در این زمان تمرکز بر دو فاکتور بسیار مهم است:

  • تمرکز بر داده های تحلیلی
  • شناسایی، برنامه ریزی و ساختاربندی

داده های تحلیلی به دلیل اینکه کارایی و یا عدم کارکرد هر کدام از کارهای انجام شده را برای شما مشخص می کنند بسیار مهمند. در برنامه ریزی برای بازاریابی دیجیتالی، داشتن چنین داده هایی بسیار مهم است و می تواند شما را از اتخاذ استراتژی درست برای کسب و کارتان مطمئن سازد.

گام پنجم : بازاریابی موتور جستجوSearch Engine Marketing -  (SEM)

استراتژی های بازاریابی دیجیتال مختلفی وجود دارند که می توان نتخاب کرد اما اگر منابع محدودی در اختیار دارید شدیدا پیشنهاد می شود که تمرکز خود را بر بازاریابی موتور جستجو معطوف کنید.

برای تازه کاران، بازاریابی موتور جستجو (Search Engine Marketing) یکی از بخش های کلیدی تهیه استراتژی بازاریابی دیجیتال است. SEM موارد زیر را شامل می شود:

 

چرا بازاریابی موتور جستجو تا این اندازه در دیجیتال مارکیتینگ اهمیت دارد؟

بازاریابی موتور جستجو به شما امکان می دهد تا بتوانید مشتریان بالقوه را از طریق جستجوهایی که در اینترنت انجام میدهند هدف قرار دهید. عباراتی که افراد در اینترنت جستجو می کنند می توانند تا حد بسیار دقیقی به شما نشان دهند که تا چه اندازه به تکمیل اهداف شما نزدیکند. درک اینکه افراد چگونه در اینترنت جستجو می کنند  بسیار مهم است زیرا شما می توانید عبارات تبلیغی، فراخوانی ها و لندینگ پیج سایتتان را مطابق با خواسته های آنان تنظیم کنید.

یکی از فواید اصلی دیجیتال مارکتینگ افزایش حضور آنلاین شما در نظر مشتری است. همه می دانند که مشتریان دوست دارند بتوانند وبسایت شما را در اینترنت به راحتی پیدا کنند و ببینند. به کمک بازاریابی موتور جستجو می توانید رتبه سایت خود را در موتورهای جستجو بهبود دهید و در میان فعالان صنعتتان بارز شوید.

هر ماهه در گوگل 30 میلیارد جستجو از سراسر جهان صورت میگیرد و همین کافی است تا به اهمیت پرداختن به بازاریابی موتور جستجو واقف شوید.

در نهایت، اجرای بازاریابی موتور جستجو هزینه بر است، خصوصا در زمانی که در پی منافع بلندمدت باشید، SEM روشی بسیار کارآمد و موثر است.

 

اینفوگرافیک بازاریابی دیجیتال

گام ششم: بازاریابی محتوا Content Marketing

آیا می دانید که بازاریابی محتوا یکی از ارکان های بسیار مهم در تهیه استراتژی بازاریابی دیجیتال است؟

بازاریابی محتوا حوزه بسیار گسترده و عظیمی است که موضوعات مختلفی را شامل می شود:

  • وبلاگ نویسی
  • وبلاگ نویسی مهمان
  • وبلاگ نویسی لینکدین
  • اطلاع رسانی و روابط عمومی
  • به اشتراک گذاری مستندات
  • ارائه ها
  • ضبط و نشر فایل های صوتی
  • کتاب های الکترونیک
  • فروم ها و صفحات سوالات متداول (FAQ)
  • اینفوگرافیک ها

مدتهاست که بازاریابی محتوا عنصری کلیدی و حیاتی در موفقیت برندهای بزرگ است. اما بازاریابی محتوا در کشورهای آسیایی هنوز به اندازه ای که در اروپا و آمریکا مهم تلقی می شود مورد توجه قرار نمیگیرد. این روزها کسب و کارها در حال افزایش تمرکز و توجه شان بر بازاریابی محتوا هستند و آن را به منزله چاشنی اساسی و محرمانه در منحصربفرد بودن استراتژی بازاریابی دیجیتال خود در نظر میگیرند.

گام هفتم: بازاریابی شبکه های اجتماعی

بیش از 1.2 میلیارد کاربر روزانه از فیسبوک، توئیتر، اینستاگرام و تلگرام استفاده می کنند. پس براین اساس، بازاریابی شبکه های اجتماعی (SSM) راهی فوق العاده برای ساخت برند، افزایش حضور در فضای مجازی و بهبود شناخت مخاطبان از برند شماست. البته استراتژی های شبکه های اجتماعی که به درستی پایه ریزی شده باشند بر بهبود فروش و وفاداری مشتریانتان نیز موثر خواهد بود.

نسبت به سالها پیش، اجرای بازاریابی شبکه های اجتماعی آسان تر است اما در عین حال پیچیده تر شده است. در واقع باید گفت امروزه تحلیل و پیشبینی رشد رسانه های اجتماعی دشوارتر است زیرا بخش های درحال تغییر آن بیشتر شده اند.

یک استراتژی دیجیتالی خوب برای فضای مجازی به صورت زیر است:

  • تعیین اهداف بازاریابی شبکه های اجتماعی
  • انتخاب کانال های مناسب در میان رسانه های اجتماعی
  • برنامه ریزی محتوا
  • استفاده از تبلیغات
  • اندازه گیری میزان موفقیت

یکی از سوال های رایجی که اکثر اوقات با آن مواجه میشویم این است : «آیا من هم باید برای کسب و کارم از بازاریابی شبکه های اجتماعی استفاده کنم؟»

و جواب این است: بله قطعا! بازاریابی شبکه های اجتماعی لازم است

شاید برایتان عجیب باشد اما هنوز بسیاری از کسب و کارها با این مساله موجهند که بازاریابی از طریق رسانه های اجتماعی چیست و چگونه کار می کند. و هنوز برندهایی وجود دارند که معتقدند خرید مخاطب و یا فالوئرهای تقلبی (فیک) از برخی کانال ها می تواند استراتژی خوبی برای بازاریابی شبکه های اجتماعی باشد!!

 همانطور که در دنیای واقعی می بینید، بازاریابی شبکه های اجتماعی چیزی فراتر از داشتن طرفداران و فالوئرهاست. با اتخاذ یک استراتژی درست برای شبکه های اجتماعی، کسب و کارها نه تنها می توانند میزان مخاطبانشان را رشد دهند، بلکه می توانند درآمد حاصل از فروش را نیز افزایش دهند.

گام هشتم : بازاریابی ایمیلی

فارغ از اندازه کسب و کارتان، شما باید برای سرعت بخشیدن به بهبود کسب و کارتان در دنیای تجارت الکترونیک بازاریابی ایمیلی را آغاز کنید.

بازاریابی ایمیلی به چند بخش تقسیم می شود:

  • تنظیم اهداف
  • بهبود و تقویت لیست ایمیل های در اختیار
  • تهیه برنامه زمانبنندی برای ارسال ایمیل ها
  • سنجش میزان موفقیت

به دلیل اینکه ایمیل مارکتینگ امکان نفوذ شما در میان مخاطبان را بالا میبرد یکی از ضروریات استراتژی شماست. امروزه در سراسر جهان بیش از 3.5 میلیارد اکانت ایمیل وجود دارد و 95% از کاربران آنلاین از ایمیل استفاده می کنند. 91% این کاربران آنلاین حداقل روزانه ایمیل هایشان را چک می کنند.

به نظر کار ساده ای می آید. درست است؟ اما ابدا اینطور نیست.

در دنیای امروز، ما روزانه تعداد زیادی ایمیل دریافت میکنیم و عموما با یک نگاه کلی ایمیل های مهم تر را جدا میکنیم. اینکه شما ایمیلی را به صندوق ایمیل های دریافتی مشتری برسانید یک چیز است و اینکه کاری کنید که مخاطب ایمیل شما را باز کند چیزی کاملا متفاوت است.

اگر از ایمیل مارکتینگ استفاده نمیکنید پیشنهاد میکنیم همین امروز این کار را آغاز کنید.  در یک بررسی اعلام شده است که به طور میانگین میزان برگشت سرمایه از طریق ایمیل مارکیتینگ 44.25$ به ازای هر دلار است.

ایمیل مارکتینگ به شما در بهبود نرخ مشارکت مخاطبان کمک می کند. پیشنهاد می شود که از سرویس های بازاریابی ایمیلی برای نیازهای بازاریابی تان استفاده کنید. این سرویس ها امکان تهیه ایمیل های اختصاصی و کاملا شخصی سازی شده را در اختیار شما می گذارند و بدین ترتیب می توانید نام مخاطبان و جزییات اختصاصی دیگری از آنها را در متن ایمیل هایتان وارد کنید. این کار باعث می شود که مخاطبان بهتر تحت تاثیر قرار گیرند و حتی به ایمیل شما پاسخ دهند.

گام نهم: گنجاندن موبایل مارکتینگ در استراتژی بازاریابی دیجیتال

بر اساس آمار، هر روز بر تعداد استفاده کنندگان از تلفن همراه (موبایل) افزوده می شود. شاید بعضی ها موافق این عبارت نباشند اما اگر کمی دقیق تر به اطرافتان نگاه کنید خواهید دید که تعداد کاربران موبایل بسیار سریعتر از تعداد کاربران کامپیوترها در حال رشد است (حتی اگر در حال حاضر تعداد کاربران کامپیوتر بیشتر باشند).

هر استراتژی بازاریابی موبایلی در راهکارهای بازاریابی دیجیتالی باید شامل موارد زیر باشد:

  • اهداف بازاریابی موبایلی (موبایل مارکتینگ)
  • انتخاب پلتفرم مناسب
  • سنجش خروجی حاصله

 

اصلا بازاریابی موبایلی (موبایل مارکتینگ) چیست؟

«بازاریابی موبایلی نوعی فعالیت موبایلی است که برای اجرا از طریق موبایل ها، تلفن های هوشمند و دیگر ابزارهای ارتباطی ماند تبلت و ... و عموما به عنوان بخشی از کمپین های چندکاناله طراحی می شوند»

بدون شک بازاریابی موبایلی حوزه عظیمی از تبلیغات است که همچنان یکی از نیروهای اصلی در حوزه تبلیغات دیجیتال باقی خواهد ماند.

در زیر چند گام سریع برای تهیه یک پلن بازاریابی موبایلی را ارائه می دهیم:

بهینه سازی جلب توجهات در کسری از ثانیه (با محتواهایی در غالب چگونه؟ چه زمانی؟ چرا؟ و ...)

بازه زمانی توجه کاربران موبایلی بسیار کوتاه و عموما در حد ثانیه است. پس اگر میخواهید بازاریابی موبایلی را به نحوی کارا اجرا کنید مطمین شوید که سرنخ های درست و دقیقی از آنچه قرار است به مخاطبان ارائه دهید ایجاد کرده تا بتوانید در کسری از ثانیه توجه آنها را جلب کنید. داشتن فراخواین به عمل (call to action) یکی از گام های اساسی در بازاریابی موبایلی است.

از کدهای QR برای بهبود تجربه کاربری کاربران (UX) استفاده کنید.

کدهای QR حالتی بسیار زنده دارند و کسب و کارهای زیادی از آنها استفاده نمی کنند. پس شما می تواید با استفاده از آنها مزیت رقابتی ایجاد کنید. با استفاده از کدهای QR در زمان بسیار کوتاهی می توانید تجربه کاربری رسانه تان را بهبود بخشید.

از بازاریابی فرامکانی برای دسترسی به مخاطبان در سطح شهر و محله استفاده کنید.

 

استراتژی دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دسیجیتال

 

بازاریابی تان را بر اساس لحنی که افراد هر منطقه صحبت می کنند و علایق خاصی که دارند انجام دهید. لحن و کارهایی که طی فرآیند بازاریابی انجام میدهید باید به گونه ای باشد که مورد توجه مخاطبان هدفتان قرار گیرد.

بازاریابی پیامکی (Short Messaging Systems) ، برای ارتباط مختصر و مفید با مخاطبان.

پیامک یا SMM شامل ارسال پیام های کوتاه به تلفن همراه مخاطبان می شود. افراد تاثیرگذار کسب و کارهای مختلف معتقدند چنین امکانی به بهبود تعامل با مخاطبان کمک شایانی می کند.

گام دهم : بازاریابی مشارکتی

یکی دیگر از ارکان مهم در تهیه استراتژی بازاریابی دیجیتال، بازاریابی مشارکتی است. اگر به برندهای محلی اطرافتان نگاهی بیندازید میبینید که آنها از بازاریابی مشارکتی به عنوان روشی قدرتمند برای رشد کسب و کارشان کمک میگیرند.

در اینجا چند گام مهم را برای کمک به شما برای در پیش گرفتن تکنیک بازاریابی مشارکتی در تهیه یک استراتژی دیجیتال شرح میدهیم.

  • تعیین دقیق اهداف
  • تهیه یک برنامه مشارکتی
  • توزیع آن در بازار
  • سنجش خروجی حاصله

بازاریابی مشارکتی برای صاحبان کسب و کارها چند فایده دارد. مانند بازاریابی دهان به دهان و می تواند هزینه کلی بازاریابی (تبلیغات) شما را کاهش دهد.

اگر اهداف شما شفاف و مشخص باشند، تهیه یک استراتژی بازاریابی مشارکتی نسبتا آسان است. پس با تعیین دقیق اهدافتان شروع به بازاریابی مشارکتی کنید. در این مورد، اهداف باید همراستا با استراتژی کلی بازاریابی دیجیتالتان باشند.

کسب و کارها درمعرض ارتکاب اشتباهاتی حین بازاریابی مشارکتی هستند. چند مورد از اشتباهات بزرگی را که تحت هر شرایطی باید از آنها اجتناب کرد:

  • فروختن به جای کمک کردن
  • تبلیغ از طریق چندین شریک
  • اجرا نکردن هیچ گونه تست
  • پیگیری نکردن مکالمات و مذاکرات

نکته : باید به خاطر داشته باشید که موفقیت شرکای شما شدیدا در گرو موفقیت شماست (نه برعکس).

beranding





مقالات مرتبط


  • بازاریابی اینترنتی و مزیت های آن
    بازاریابی اینترنتی و مزیت های آن

    دیگر روزهای تبلیغات سنتی و هزینه های گزاف آن به پایان رسیده است و تبلیغات وارد عرصه جدیدی از پیشرفت شده است.

  • قوانین بازاریابی اینترنتی
    قوانین بازاریابی اینترنتی

    امروزه بسیاری از شرکت ها در راستای بازاریابی اینترنتی حرکت می کنند و دیگر به راه های قدیمی و بازاریابی از طریق تلویزیون و رادیو اکتفا نمی کنند. بازاریابی اینترنتی تبدیل به امری فراگیر شده است و آمار نشان داده است که تبلیغات در اینترنت بسیار موثرتر هستند و بازدهی بالایی دارند.

  • استراتژی بازاریابی دیجیتال  و دلایل اهمیت آن
    استراتژی بازاریابی دیجیتال و دلایل اهمیت آن

    اگر بخواهید یک استراتژی برای بازاریابی دیجیتال تدوین کنید، از کجا شروع خواهید کرد؟ بسیار خب، گمان نکنم که این کار نیاز به تهیه یک گزارش مفصل داشته باشد؛ یک استراتژی می تواند به بهترین شکل در دو یا سه رو از یک کاغذ A4 در جدولی که استراتژی های بازاریابی دیجیتال را به اهداف SMART مرتبط می کند، تدوین شود. با این وجود هنوز به نظر می رسد که بسیاری از سازمان ها دارای پلنی نیستند